lunes, 11 de abril de 2011

Ficha tècnica: Chicago,ca. 1880

              Imatge penjada





                                                 Madison street, Chicago. 1900



                                      Madison street amb 5º avinguda, Chicago. 1905



Autor:  -
Títol: Madison Street ,  Chicago, ca.
Any:  1880
Context històric:
Els habitants de la ciutat en aquell moment eren relativament pocs, però vist que en aquell moment els problemes socioeconòmics prenien força és per aquest motiu que una gran quantitat d’immigrants agricultors es varen moure cap a les ciutats d’Occident, entre elles Chicago, ja que les possibilitats de treball eren molt altes i a més a més els salaris eren suficientment alts com perquè es quedessin per tal e buscar una forma de guanyar-se la vida i buscar negocis. I fou així com en l’any 1880 l’àrea de l’Occident va ser la més urbanitzada dels Estats Units, mesurat pel percentatge de gent que vivia allà.
El 10 d’octubre de 1871, es va produir un incendi que va destruir la part de la zona central de la ciutat. El 10 d’Octubre el foc havia destruir casi 6,5 km de la ciutat, i se n’emporta almenys 250 vides i va deixar a 100.000 residents sense llar. Més de 17.000 edificis varen ser destruïts i les propietats malmeses es varen estimar al voltant de 200 milions de dòlars.
Descripció:
En la fotografia s’observa l’escena de la vida del carrer actiu mostrant les botigues, els tramvies, carros que estiren dels cavalls, etc.
Reflexa una gran aglomeració tot hi que totalment caòtica i desordenada,ja que tots els elements que hi apareixen es troben situats en el mateix pla de tal manera que comparteixen l’espai de circulació.


[ Links de referència: State Street. Chicago. 1880
                                   Imatges carrers de Chicago 
                                   Carrer de Chicago, 1880-1900
                                   Imatges antigues de Chicago
                                   Viquipèdia - Història de Chicago
                                   Madison Street. Chicago
                                   Madison Street. Chicago. 1900 ]

Ficha tècnica: La ciudad Vertical, 1927



Autor:  Ludwig Hilberseimer
Títol:  La ciudad Vertical

Lloc: Berlín Central
Any:  1927

Descripció:
PROJECTE URBÀ DE HILBERSEIEMER:                    
Ludwing Hilberseimer intenta la construcció vertical d’una gran ciutat. Enlloc de seguir creixent pel pla horitzontal, busca una major concentració, una major aglomeració. Edificació en altura de cada un dels elements urbans, separats funcionalment entre si.

A BAIX: CIUTAT COMERCIAL      A DALT: CIUTAT HABITACIÓ O VIVENDA:
En certa manera dos ciutats superposades. A baix està la ciutat comercial, amb la seva corresponent circulació rodada. A sobre la ciutat habitació, amb la seva circulació peatonal. El servei urbà i interurbà, sota terra.
Com a ciutat vertical només pot ésser una ciutat de gratacels. Però al contrari de les caòtiques ciutats de gratacels americanes, les quals la seva estructura està determinada arbitràriament, ha d’estar organitzada metòdicament. Per tal d’evitar el caos en l’organisme humà ha d’aplicar-se un sentit completament nou, com per exemple es poden unir les illes, organitzar i ordenar de manera homogènia. Com que la ciutat- habitació es troba en aquesta ciutat, en la comercial, cadascú viurà sobre el seu lloc de treball. En aquest punt la ciutat moderna es toca amb la ciutat del passat.
TRAFIC VERTICAL ENLLOC DE TRAFIC HORITZONTAL:
Si la ciutat comercial i la d’habitació es construeixen una sobre l’altre, els trajectes entre les dos ja no seran horitzontalment sinó, sobre tot, en vertical, i dins d’un mateix edifici, sense haver de sortir al carrer. Com a conseqüència, desapareixen els camins, llargs i desaprofitats de temps actualment necessari, i, degut a això tant la vida com el tràfic es simplifiquen, quedant la circulació reduïda al mínim possible. La casa particular, que transforma la gran ciutat en un immens caos, desapareixerà. En el seu lloc sorgirà la casa col·lectiva, ocupant tota una illa, que no només conté vivendes, àmbits laborals i comercials, sinó que també tot lo altre necessari per a la vida. A més amb la casa particular també desapareixeran els patis interiors sense aire ni llum.

EL NOU SISTEMA VIARI:
El traçat de la nova ciutat fixa el sistema viari a partir de la seva posició respecta el sol, la grandària dels carrers i illes a partir de la recepció de llum  i aire i els medis de circulació. La recepció de llum i aire exigeix una distancia mínima entre edificis que correspongui a la seva altura; amplada del carrer igual  a la altura dels edificis.  La llargada de les illes queda determinada per la separació entre les estacions de metro, amb la qual resulten illes d’una considerable llargada, però de poca profunditat, ja que falten els edificis transversals.
El pla elaborat per Ludwing Hilberseimer d’una ciutat que es construeix a partir dels seus elements i amb l’objectiu de que sigui habitable per un milió d’habitants, tracta de concentrar totes aquestes exigències en un esquema purament teòric, sense cap mena d’intenció formal.
L’illa està composta per dos edificis longitudinals, units per la seva part inferior (que serveix per a usos comercials i laborals) per vuit cossos transversals, i separats en la seva part superior destinada a vivendes i sense patis interiors.
MALETES ENLLOC DE CAMIÓ DE LES MUDANCES:
La vivenda ideal ja no és la casa particular, amb les seves respectives limitacions de casa en sèrie, sinó l’hotel perfectament equipat i amb totes les comoditats. La planta baixa de la part de la vivenda ( que a més a més es destaca per la part comercial més ample) conte els accessos tant als comerços i  els tallers com a les vivendes.

CERES ELEVADES:
Amb la elevació de la cera peatonal, el qual el seu nivell exigeix la construcció de ponts en els creuaments dels carrers, s’elimina l’inconvenient més perillós del transit, avui en dia, com és el creuaments de cotxes i peatons a un mateix nivell. És important, sobre tot, la col·locació de les parades, com que la longitud de les illes està determinada per l’ interval entre parades, es facilita enormement la construcció d’un sistema de metro que compleixi amb totes les seves exigències , les quals parades estan situades a poc temps del punt més llunyà. En el centre de la ciutat, una estació terminal, en el creuament de les dos línies interurbanes , permet la unió amb el metro en les dues direccions.
El problema de la circulació s’ha resolt perfectament al haver separat les diverses classes de tràfic i, sobre tot, al reduir la circulació lo màxim possible, resulta que la ciutat vertical, al contrari de la horitzontal , facilita una solució dels problemes urbans fonamentals.
VENTATGES DE LA CONCENTRACIÓ:
La reducció de superfícies pròpiament edificada, feta possible gracies a aquesta concentració, augmenta de manera important l’àrea d’espais verds i parcs usufructuats pels ciutadans. Les escoles, hospitals, sanatoris, així com els camps d’esports i els parcs d’atraccions, es situaran en aquests espais verds. Aquesta concentració espacial de la ciutat ofereix, a més a més, la possibilitat d’arribar ràpidament, des de qualsevol punt, al camp, mitjanant un sistema de ferrocarril convenientment disposat, sense que els viatges durin hores, com passa freqüentment en les desmembrades ciutats actuals.


[ Font d’informació: Hilberseimer, Ludwig. La Arquitectura de la gran ciudad. Editorial Gustavo Gili, SA, Barcelona, 1979, 1999 (versión Castellana) ]

domingo, 10 de abril de 2011

Robert Bruegmann


The Architects and the City: Holabird & Roche of Chicago, 1880-1918
És el títol del llibre de Robert Bruegmann publicat l’any 1998. Aquest parla sobre l’arquitectura i l’urbanisme de Chicago durant 1880 i 1918.


En aquesta página web hi ha una petita part del llibre:
Llibre / Web Amazon : The architects and the city

                                                                   Robert Buregmann

[ Links d’interès: Web Oficial Robert Bruegmann ]

" ESCOLA DE CHICAGO l'inspiració de LAIETANA "

                                                Via Laietana, 1929

 Via Laietana actual

                       Via Laietana actual
                       Via Laietana actual

“Si continuamos subiendo la calle (via laietana, Barcelona), encontraremos algunos edificios de oficinas como el del n.º 17, construido en 1918 y 1928, que se levantó inspirándose en los Office Building de la escuela de Chicago.”

[ Link de referència: Barcelona movie - Via Laietana ]


LA ESCUELA DE CHICAGO : L'Arquitectura del segle XIX

En la mayoría de los edificios pertenecientes a la Escuela de Chicago, encontramos varios elementos comunes que podemos considerar como características generales de esta Escuela:

-Estructuras metálicas (esqueletos o armazón de hierro) que, entre otras cosas, permitirá realizar edificios con gran altura.

-Uso del pilar de hormigón como soporte o cimiento. Será la solución al desafío de construir sobre un suelo arenoso y fangoso.

-Ventanas extendidas horizontalmente por toda la fachada (con las dimensiones que se desee, dado que ya no serán necesarios los llamados muros de carga)

-Posible eliminación de los muros de carga (gracias a esta estructura metálica)

-Desarrollo del ascensor eléctrico Llibre d'interès:

-Con respecto al exterior, se suprimen los elementos decorativos (tan habituales en la arquitectura artística de finales del siglo XIX). Se apuesta por superficies lisas y acristadas. Predominan las líneas horizontales y verticales.

-Atractivas fachadas de mampostería*.


*Se llama mampostería al sistema tradicional de construcción que consiste en erigir muros y paramentos, para diversos fines, mediante la colocación manual de los elementos o los materiales que los componen (denominados mampuestos) que pueden ser: ladrillos, bloques de cemento prefabricados, piedras,etc.



 [ Link de referència: Viquipèdia - Escola de Chicago) ]




[ Llibre d'interès: The Chicago School of Architecture: A history of commercial and public building in the Chicago area, 1875-1925. Carl W. Condit
Llibre / web Amazon ]


LA CIUDAD VERTICAL


Hilberseimer proponía como alternativa una superación del modelo de Le Corbusier (el cual primaba una zonificación horizontal) con su Ciudad Vertical.

Efectivamente, el nuevo escenario que propone Hilberseimer comporta una zonificación superpuesta: "abajo, la ciudad de los negocios con su circulación de vehículos; encima, la ciudad residencial con su tráfico peatonal; en el subsuelo, las líneas ferroviarias y de metro. La unión entre ellas quedaría garantizada por la rapidez de unos ascensores adecuados. La tipología pensada para los rascacielos prevé un amplio basamento formado por cinco pisos de oficinas, sobre los que descollan las más esbeltas formas de los pisos de viviendas. Puentes sobreelevados posibilitan la continuidad de los recorridos peatonales, segregados totalmente de los rodados. Es una maquinaria urbana compacta y precisa".


Informació completa: Javier Aisa - Ciudad Vertical, Ludwig Hilberseimer


[link de referència : Javier Aisa - Carta de Atenas ]

Breu biografia de L.K.HILBERSEIMER


Ludwig Karl Hilberseimer (Karlsruhe, 14 de septiembre de 1885 - Chicago, 6 de mayo de 1967) fue un arquitecto alemán, adscrito al expresionismo. Fue profesor en la Bauhaus y en el IIT (Illinois Institute of Technology) de Chicago.

Estudió arquitectura en Karlsruhe de 1906 a 1911, abriendo posteriormente un estudio en Berlín. Trabajó también como crítico de arte, preferentemente para revistas como Das Kunstblatt y Sozialistische Monatshefte. Desde 1922 se dedicó más intensamente a la arquitectura y el urbanismo, realizando algunas casas y una tienda en Berlín, así como un hogar para la exposición Die Wohnung (Vivienda) celebrada en Stuttgart en 1927 (el Weißenhofsiedlung). Al mismo tiempo realizó varias publicaciones sobre la arquitectura moderna y el urbanismo, incluyendo Großstadtarchitektur (1927) y Beton als Gestalter (1928).

Fue profesor en la Bauhaus de 1929 a 1933, pasando de director de Teoría de la Construcción a profesor de Construcción de viviendas y Urbanismo. Debido al nazismo, se vio obligado a limitar sus actividades publicitarias en 1933. Después trabajó durante un tiempo como arquitecto en Berlín. En 1938 emigró a Chicago (Estados Unidos), donde fue profesor de Urbanismo y planeamiento regional en el IIT, bajo la dirección de Ludwig Mies van der Rohe. En 1955 se convirtió en director del Departamento de Planificación Urbana y Regional en el mismo instituto.



                             Bauhaus - Ludwig Hilberseimer
                             Bibliografia - Ludwig Hilberseiemr ]